Inlägg

Inlägg som serafim har skrivit i forumet
Av serafim
Skrivet av Heliopause:

Mitt gnäll idag går till tjuvar.

Idag när jag handlade i en ica-butik i "stan" såg jag en person gå med självscanner och han plockade bland charkvaror med kilopris. Han tittade sig omkring på ett sätt som gjorde mig fundersam och dessutom scannade han varor som låg i charkdisken, inte det han höll i handen och lade i korgen. Jag är nog lite trögfattad ibland, men kom på vad han gjorde. Det är ju kilopris på de där varorna och vikten varierar sinsemellan förpackningarna, så han letade fram den tyngsta/dyraste och la den i korgen, men scannade etiketten på den minsta/billigaste han kunde hitta och lät den ligga kvar.

När han såg att jag sett det hela och var på väg mot honom fick han jättebråttom och sprintade mot utgången. Jag som är rörelsehindrad har inte en chans att hänga på en frisk 25-åring, lönlöst att ens försöka, men jag tipsade iaf personalen om att de kunde kika i vad kamerorna fått med, kanske bevaka tjuven noga nästa gång och vara beredda vid utgången.

Jag frågade butikschefen hur mycket som stjäls, och stod mållös en god stund efter han svarade. Det handlade om nånstans mellan 800.000 och en miljon per år de senaste åren, och det verkar öka. Det är ju inte ens en jättestor butik! 1 miljon? Förutom att varor försvinner kostar stölderna en hel del på annat sätt också, personal som ska övervaka i mån av tid, speglar, kameror, andra installationer och tekniska system. Vissa varor lägger de bara fram ett fåtal av för det stjäls så mycket, och de kunder som vill köpa tror det är slut för det ligger inget framme och det ger minskad försäljning. Allt detta landar sammantaget på belopp i nästan samma storlek som varuvärdet på det som stjäls. Vem som betalar? Den ärlige kunden, i form av högre pris på varorna för att täcka förlusterna.

Men nästa gång tar ni tjuven?
"mmmmmhh" sa han bara, såg uppgiven ut och gick. "Tack för att du säger till" ropade han från några meter bort.

Jag blev helt matt.. Uppåt en miljon, i en helt vanlig ica-butik.

Håller med om ditt gnäll.
Vid tre tillfällen har jag reagerat och vid de mindre allvarliga (?) tog de tjuvarna men vid det vida större tilltaget kunde de inte förhindra tjyveriet.

Det mindre fallet:
En man gick förbi lösgodisavdelningen flera gånger när jag stod och valde bland ölen. Jag blev intresserad eftersom han såg sig om noga varje gång och då såg jag att han varje gång tog lite godis och stoppade i munnen. Jag tipsade butiksföreståndaren som ställde sig lite i skymundan och bevakade godiset och nästa gång mannen hade munnen full med godis tog han honom. Det var ju inte lätt att påstå att han inte hade munnen full och mannen gick med på att betala (för hur mycket godis vet jag inte) och han såg ut att skämmas men var väl mest irriterad över att ha blivit påkommen. Han handlar fortfarande i butiken och verkar medveten om att han skulle kunna åka fast igen så, vad jag har sett, gör han inte om det.

Det lite större(?):
En man tog en papperspåse i fruktavdelningen och lade i en ganska stor mängd av de dyraste äpplena. Överst i påsen lade han några av de billigaste. När han kom till kassan blev han påkommen eftersom jag hade varskott om vad han hade gjort. Kassörskan gick igenom påsen och påpekade hans tilltag. Utan att skämmas ett enda ögonblick svarade han: "Ojdå! Var det olika priser på äpplena? Det märkte inte jag. Jamen, då delar vi upp dem i två delar och tar självklart rätt betalt för varje. Rätt ska vara rätt och jag har självklart alltid för avsikt att göra rätt för mig." Men så noga som han var med att lägga de dyraste längst ner och precis täcka dem med billigare så tror jag inte ett ögonblick på honom. Det gjorde inte kassörskan heller men kunde inte göra annat än spela med.

Det mycket större fallet:
Ett sällskap på tre personer kom med varsin kundvagn, den som gick först hade inte mycket i vagnen men de två som ställde sig bakom i kön hade överfulla kundvagnar. När den första (en kvinna) fått hälften av sina varor registrerade i kassan började hon bråka med kassörskan om att en vara registrerats mer än en gång, kassörskan vred sin skärm så kvinnan skulle kunna se och gick igenom registrerade varor men kvinnan fortsatte gräla om än den ena än den andra varan och började dessutom skrika att hon blev dåligt bemött på grund av sin övervikt och hävdade att polis skulle tillkallas. Det blev bara värre och när kassörskan var näst intill i upplösningstillstånd och förtvivlad försökte nå butiksföreståndaren gick de två bakomvarande i kön helt enkelt ut genom kassan och ut ur butiken med sina överfulla kundvagnar. När föreståndaren kommit skrek kvinnan och bråkade en stund till och sedan ropade hon att hon "aldrig mer skulle handla i den här skitbutiken" och "ni kan behålla era sketna varor" och så gick hon därifrån och lämnade alla varor kvar (det var inte många). Jag sade till föreståndaren vad jag sett men när han kom ut på kundparkeringen hade hela sällskapet hunnit försvinna därifrån.

Av serafim

Som redan sagts, isopropanol för rengöringen (men bra vädrat om du inte vill bli lite hög, fast det går ju ganska fort), och en droppe som ett riskorn mitt på processorn och sedan dra skruvarna till kylaren ett halvt varv i taget kryssvis så att trycket blir jämnt. Då sprider sig kylpastan bra.

Av serafim
Skrivet av Wip3:

Valfri insektsborttagare på sprayflaska brukar lösa det mesta. Tar även bort det i fronten.

Just det, det ska gnällas lite...

Pollen, inte för att jag är allergisk utan det lägger sig på allt...

Pollen, både för att det lägger sig på allt och för att det gör mig snuvig och beroende av ytterligare en medicin under pollensäsongen. Kunde växter inte vara självpollinerande eller kopulera genom direktkontakt. Det vore något. Men blomningen är ju vacker ...

Av serafim
Skrivet av boogey:

Terminalglasögon har du säkert redan koll på, men kom också ihåg att slå av dark mode. Särskilt om du har brytningsfel. Blir mycket större ansträngning för ögonen.

Har precis motsatt upplevelse. Dark mode och inte för stark omgivningsbelysning har lindrat mina ögonbesvär. Har inte bytt till större skärm utan har två 27" bredvid varandra i rätt vinkel för att få bra fokus på båda. Har ofta fyra programkodsfönster öppna samtidigt, testade 34" välvd skärm men kurvaturen följer inte fokusgränserna för min ögon så det var bara jobbigt. Men varierar säkert från person till person.

Av serafim
Skrivet av Petersv:

När en nära anhörig drabbats av sjukdom och får vänta på grund av kraftiga nedskärningar i sjukvård blir jag arg, vill inte göra det till politisk diskussion bara att det är skamligt av dom att inte sätta vården på toppen av prioriteten, pengar går till att skänka enorma summor och annat som bör främst gå till svensk sjukvård. Hoppas dom tänker om och sätter vården främst.

Skrivet av john_doe:

Man blir lite fundersam när man använder en privat/jobb sjukförsäkring och får tider dagen därpå för koll hos specialist (om man är villig att åka en bit) man får tom reseersättning. Uppenbarligen finns kapaciteten och tycker det är så det borde fungera, speciellt om det är en allvarlig sjukdom.

Min mor höll på att stryka med för någon månad sedan, först hjärtklaffbyte efter lång väntetid fick hon en återbudstid, hon blev opererad och hemskickad efter ett par dagar (förmodligen pga låg bemanning under helgen) och sedan fick hon flera långa hjärtstopp hemma ren tur att hon vaknade till och kallade på hjälp. Fick ambulansfärd, fler hjärtstopp så de körde HLR, och akut inopererad pacemaker som enligt vad jag kan läsa mig till skulle ha opererats in i förebyggande syfte i samband med en sådan här operation för det kan bli såna här komplikationer men det gjordes inte. De försökte än en gång skicka hem henne fast hon var i uselt skick, kräktes, svimmade och kunde knappt gå. Men den här gången stod hon på sig och fick stanna ett par extra dagar. Tar man inte strid och kämpar (även om man är riktigt sjuk och egentligen inte orkar) så blir man bortprioriterad/bortglömd osv.

Blir alltid beklämd när jag läser såna här berättelser och också förvånad eftersom jag har en väldigt positiv bild av vården. Ingen privat eller jobbrelaterad sjukförsäkring men ändå jättebra vård, har väl haft en helt fantastisk tur kanske. Vid tre tillfällen med livshotande tillstånd har alla resurser satts in direkt, fantastisk vård genom hela behandlingstiden, underbar personal, medkännande, tålmodiga, duktiga på alla sätt.

Det enda som gjorde mig bestört var att delar av personalen bildligt sett gick på knä, trötta, utarbetade men ändå glada och gjorde jobbet rätt. Vilken fantastisk vårdpersonal vi har! Stöttar dem hundra procent i deras kamp för bättre arbetsförhållanden och bättre lön.

Det få bli gnället: Sluta driva vårdpersonalen över gränsen för deras kapacitet! En enda sjuksköterska har begått ett fel i samband med de bahandlingar medlemmar av min familj har gått igenom. Ett enkelt fel som rättades till omedelbart och inte fick några konsekvenser. Kan bli värre om inte vårdpersonalens arbetsförhållanden förbättras. Betalat hellre mera skatt så vårdpersonalen får bra lön och kan bli fler.

Av serafim
Skrivet av ArchBtw:

Hej,

Som vanligt så kostar mitt mobilabonnemang typ 600:- efter några år, vet inte hur de gör men de lyckas höja priset och lat och dum som man är så gör man inget.

Tänkte kolla om det är någon som testat någon hallon, vimla, mybeat & fello?

Fello Har tillexempel 14GB, fria samtal och sms i sverige för 145:- i månaden. Galet billigt om man jämför me de stora drakarna. Vad är haken? Enbart 2G eller?

Någon som kör någon av de ovanliga alternativen?

Kör Fello efter att sonen påpekat att pensionärer har extra förmåner. Jättenöjd, 95:-/mån, 4G, 6GB surf (brukar nyttja runt 1/2 GB så stor sparad pott), fria samtal och SMS. Jag är med råge över deras "magiska" åldersgräns "55+" och kan då få 5G med 28 GB surf för 155:-/mån.
Frun gick också över då hon såg hur bra det var och båda är jättenöjda. Lite förvånad över deras frikostiga villkor eftersom de ägs av Telia.

Av serafim
Skrivet av bardbard:

Att trolla har gått från en ädel konstform till politiska påverkanskampanjer. När ansåg sig media ha rätt att byta innebörden för begreppet?

Det har ju alltid gått ut på att skapa illusioner och falska sinnesintryck, med andra ord att lura folk att tro att något falskt är äkta, så man har ju inte hamnat långt ifrån den betydelsen. Dessutom har det använts i påverkanskampanjer i flera hundra år så den enda skillnaden är att vi nu blivit medvetna om hur omfattande det är och hur lätt det är att genomföra sån påverkan genom sociala medier. Att vi upprörs så mycket just nu är att media försöker ge oss en bild av att alla hittills följt några outtalade (påhittade?) spelregler. Sådana spelregler har aldrig funnits utan påverkanskampanjer har i alla tider förekommit i politik och krig. Det ligger mycket i uttrycket att "krigets första offer är sanningen".

Av serafim
Skrivet av Petersv:

Vilken galning. Hade du förlorat, skulle dom dömt att avliva hunden?

Ingen aning. Allt var ganska odramatiskt, poliser kom hem till mig, träffade hunden, lekte lite med den och jag fick ge den lite order om att sitta, ligga, sätta sig bredvid mig, gå fot, o.s.v.. De fick en lista på vittnen och efter ett par veckor fick jag ett enkelt brev om att ärendet avskrivits och att mannens krav på ersättning avslagits. Inget mer. Hade hunden varit aggressiv mot poliserna kanske det varit en annan sak. Det var en ovanligt storväxt karelsk björnhund, kanske med något inslag av annan ras eftersom den var så stor. Den var lydig och fin, lekfull och var aldrig aggressiv men det var ju en jakthund, med jaktinstinkt och det kunde vara lite besvärligt i vissa situationer, man märkte att den gärna ville jaga men den lydde. Mannen i fråga bodde ju i samma område och det var inga vänskapliga blickar som utbyttes då vi såg varandra men, jag brydde mig inte. Kanske det skulle varit besvärande om det varit en i bekantskapskretsen men tack och lov hade vi inga såna idioter bland våra bekanta.

Av serafim
Skrivet av stigw:

...
Att dela med sig av maten är att visa vänskap.
...

Inte i hundens värld. Hundar brukar bråka om mat om de inte är fostrade tillsammans och vana vid att dela. Då är det vi som brutit deras normala beteende. Ett exempel.
En person ville bjuda min hund på en korv men jag sa att vi var på väg hem och att hunden skulle få mat som är mer lämpad för hundar. Personen i fråga verkade inte förstå utan påpekade att hundar brukar gilla korv och så köpte han en korv åt hunden trots att jag sa till honom att det inte var bra eller lämpligt. Hunden tog naturligtvis emot korven och började äta men personen som givit honom korven tyckte att hunden skulle "räcka vacker tass" som ett tecken på att den uppskattade gåvan. När hunden inte brydde sig om honom tog han ifrån hunden korven och blev naturligtvis huggen i handen. Det blev ett jädra rabalder med polisanmälan. Hunden blev "frikänd" och mannen fick själv stå för vårdkostnaderna.
Det är min upplevelse av hundar och mat. Har de fått något att äta som de gillar då är det deras och de vaktar på och försvarar sin mat.

Av serafim
Skrivet av Edvin-89:

0.8-1m kabel är kort, man får går tillbaka till som man hade det förr med datorn under skärmen, tänk vilka snabba korta kablar man skulle kunna ha då
https://media.istockphoto.com/id/1461323034/sv/foto/retro-90s-beige-home-pc-computer.jpg?s=612x612&w=0&k=20&c=W3DLJLhXzqs5DY5wPpFzyiwyt628QMj2cGwHtt79Lt0=

Just det, en dator per skärm och under skärmarna

Av serafim

Funkar utmärkt med DuckDuckGo browser på Android (14). Kunde tåla lite större text men med läsglasögonen på så är det bra, t.o.m. mycket bra.

Av serafim
Skrivet av immutable:

Eller så kan man ha lite ordning på hunden så den inte skäller hela tiden? Har själv två hundar i lägenhet och aldrig några problem med att dom skäller. Visst det kan komma nåt litet skall ibland men de har fått lära sig från att dom var valpar att det inte är bra att skälla inomhus.

Skrivet av Mono:

Går alldeles utmärkt att ha hund i lägenhet, haft 2 stycken. Uppfostrar man hunden rätt så blir det inga skall.

Jag har också haft hundar i lägenhet men tyckte synd om dem eftersom det var stora hundar och de verkade drabbas av leda i lägenheten men när vi var på landet där de hade 4 tunnland mark att röra sig på så levde de upp, då visste de att det blev gott om utrymme att springa runt och röra på sig. Där vaktade de sitt revir, gick runt ägorna varje dag. De visste dessutom när det var dags att åka till landet och levde upp redan när det var några dagar kvar till avfärd. Så när den sista hunden, en karelsk björnhund, dog (c:a 30 år sen) så bestämde jag att inte ha hund i lägenhet. Små hundar funkar väl bra men en liten chihuahua en grannfamilj hade skällde oupphörligt så alla grannar klagade, dessutom var den ilsk av sig (kanhända för att den inte gillade att vara instängd i en liten lägenhet).

Av serafim
Skrivet av PeCe:

Då TS inte varit inloggad sedan 2012 får vi nog tyvärr befara det värsta...

Om man googlar på "vitlök mot nagelsvamp" så får man massor med träffar. Tydligen har vitlök antibiotiska och antimikrobiella egenskaper.

https://4health.se/naturliga-metoder-mot-fotsvamp-och-nagelsv...

https://stegforhalsa.se/naturliga-botemedel-for-att-bli-av-me...

Intressant att det också fanns ett sökförslag: "Nagelsvamp mot vitlök" men till min besvikelse var det bara träffar på vitlök som medel mot nagelsvamp.

Av serafim
Skrivet av zap117:

Linux . På ssd

Samma här, Linux på en NVME SSD.

Av serafim
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Många butiker som gör så. Jag stör mig lite på Jula och Kjell och Co.
De har vissa produkter som det hela tiden är riktigt stor rea på, denna rea kan vara i 2 veckor, sedan går det någon månad och det återkommer. Och man funderar på vem köper dem till fullpris? De som har ett akut behov.

Det som gör att jag stör mig extra är att jag ibland får detta halvakuta behovet. Och så minns jag, detta är en vara som det väldigt ofta är 30% rabatt på, men det är inte rabatt just nu.

Jag tycker att det mesta som Kjell&Co säljer går att hitta bra mycket billigare på andra ställen. Handlar där bara i akutfall.

Av serafim

Ägnade timmar åt att skrubba bort förra årets smuts, massa fågelskit och algpåväxt från altanen. Väntade två dagar på att eländet skulle torka med en presenning 10 cm ovanför ytan. De eländiga fåglarna tyckte tydligen att det blev en utmärkt toa så jag blev tvungen att skrubba bort mera fågelskit, sänkte presenningen 5 cm och i morse var där istället fullt med allehanda insekter. Jag gillar naturen, blommorna, insekterna, fåglarna och det hjälper nog inte att sätta upp en skylt med "låt bli att skita på min altan". Tycker de kan vänta tills jag hunnit olja in den.

Förresten är fåglarna ganska smarta. Jag satte upp grillgaller framför mina insektshotell så att fåglarna inte ska smaka på mina "hyresgäster". Gallren sitter så att de gungar lite och skramlar när fåglarna sätter sig på gallret men spillkråkan har lärt sig att den kan gunga tillräckligt på gallret för att nå insekterna. Så mycket för mitt smarta skydd som samtidigt skulle fungera som fågelskrämma.

Av serafim
Skrivet av ELF:

Det fick bytas hallgolv hos morsan efter ena hunden. Det tog lång tid att få den rumsren. Ibland kunde man höra den trippa ned för trappan och börja grympta. Då var det bara att springa ned och ta ut hunden eller så kände man en naturlig arom.

Folk som tror att äga hund inte innebär något arbete....

Kan gå illa ändå. Farsan fick ett antal band av en fin boksamling en gång i tiden. Farsan avskydde de där böckerna och hade velat tacka nej till gåvan men hittade inget sätt att komma undan så böckerna forslades hem till oss och bereddes plats i bokhyllan i vardagsrummet. Det enda problemet var att den tidigare ägaren hade en löpande tik som gnidit rumpan mot en av böckerna, vilket vi människor inte kan känna doften av men det kunde vår hund som gick direkt fram till de fina böckerna och markerade revir. Den hunden var tränad till rumsren men se det hjälpte inte när hunden kände doften av löpande tik. När hunden väl hade pissat på böckerna tyckte farsan att han med gott samvete kunde slänga dem och beklagade till gåvogivaren som naturligtvis förstod och tyckte det var trist.
För vår hund kom en period av yttersta förvirring. Farsan tyckte hunden skulle ha en belöning så han gav hunden godis. Morsan tyckte att hunden ju knappast kunde kallas rumsren och bestraffade hunden genom att släpa den fram till platsen för hundens ogärning, höll nosen i hyllan och smiskade hunden lite grand för att den skulle förstå att den gjort bort sig. Hunden å andra sidan kände ju fortfarande doften av villig tik och försökte på nytt markera att hon var hans med påföljd att morsan fick släpa ut den ur vardagsrummet och stänga dörren (och ge den ett par smiskningar till).
Till slut frågade mina föräldrar en expert på en närbelägen kennel och fick höra att det nog räckte om de tog ut böckerna ur bokhyllan (de förhatliga och nedpissade var ju redan borta) och tvättade ur bokhyllan ordentligt. Efter det blev det lugnt i hemmet igen och hunden var lika plötsligt rumsren igen.

Av serafim

1970 (tror jag det var) fick KTH en egen HP minidator, den tog upp ett helt rum - det var mini på den tiden - och hade 8 terminaler, pelarterminaler som förde ett oherrans oväsen och på vilka man sparade sina program genom att printa ut en hålremsa som man tog med sig till nästa session. Huvarna till remsstansarna skakade sönder och vid stansningen spreds små pappersrundlar som en snöfall i lokalen. Språken var Fortran och Basic och jag tyckte det roligaste var felutskriften i Basic, den bestod av ett enda ord: "WHAT?" Men skönt var det att inte behöva springa till datacentralen QZ med lådor med hålkort som man lämnade in och sedan, efter en dag eller så fick tillbaka med ett papper med resultatutskrift om man hade tur men oftast med en diger bunt med felutskrifter. Jag lärde mig att ogilla Basic och hata COBOL. Basic gick ju i alla fall att använda och frustrationen var mindre med Basic än med COBOL. Men det som fastnat mest i minnet är ju just "WHAT?"

Av serafim
Skrivet av kundun:

... Pollensäsongen är här... börjar bli trångt i dosetten nu...

Direkt då det blev varmt slog snuvan till. Inget gott som inte har något ont med sig...

Av serafim
Skrivet av napahlm:

Jag har två banker till utöver min egna jag pratar med. Den ena har sagt blankt nej (med lite finare ordalag såklart) redan.

Min budget är räknad utan årets löneökning och med en gradvis sänkt ränta, som ligger över vad alla banker själva säger att ränta kommer ligga på enligt deras egna prognoser. Och även ifall räntan inte sänks alls så håller budgeten. Till och med ett worst case scenario där elen kostar 240 öre / kWh inkl. skatter och avgifter så går den ihop.

Och ovanpå det så kommer jag få en löneökning i juni.

Så jag är något gramse kan jag säga. Pengarna ska ju investeras i huset till att modernisera, det trodde man ju skulle varit värt något. Men bankerna är väldigt fyrkantiga just nu.

Min grabb fick nej från flera banker men SBAB sa ja med en ganska generös övre gräns. Han (min grabb) är doktorand med doktorandlön och bor just nu i studentlägenhet men har kunnat lägga bud på en lägenhet tack vare lånelöfte från SBAB.
Testa dem.